Top udalosti

Webinár Učenie v prírode

Skialpinizmus Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso

Lavínové kurzy

Tatranský ľadový dóm zatvorený

Kalvária na Peknú vyhliadku

Lesníci si otestujú svoju šikovnosť v kosení aj vo varení gulášu

  • 26.06.2018

Tatranská Lomnica, 25. júna 2018

O tom, kto sa spomedzi lesníkov stane najšikovnejším koscom, sa rozhodne už tento piatok. Svoju šikovnosť v kosení klasickými kosami si v Bielovodskej doline otestuje vyše polstovka súťažiacich nielen zo Slovenska, ale i z okolitých krajín. Spolu so 14. ročníkom medzinárodnej súťaže Tatranská kosba organizujú Štátne lesy TANAP-u aj súťaž vo varení kotlíkového gulášu.

Dejiskom oboch podujatí bude už tradične lúka pri horárni v Bielovodskej doline. Prví kosci za postavia na štart o 9.00 hodine. Tento rok sa do súťaže zatiaľ prihlásilo 27 tímov zo Slovenska, Čiech, Poľska a Ukrajiny. Úlohou každej dvojice bude čo najkvalitnejšie a zároveň čo najrýchlejšie pokosiť 50 metrov dlhý a 4 metre široký pás lúky. Desiati najlepší jednotlivci postúpia do ďalšieho kola, rovnako ako po minulé roky si budú musieť čo najšikovnejšie poradiť s 25 metrov dlhým a 1,5 metra širokým pásom lúky. Po skončení súťaží družstiev a jednotlivcov sa diváci môžu tešiť ešte aj na špeciálnu VIP kategóriu.

Kosením horských lúk zabezpečujú Štátne lesy TANAP-u v Tatranskom i Pieninskom národnom parku predovšetkým biodiverzitu vzácnych lúčnych ekosystémov. Okrem toho takýmto spôsobom obhospodarované lúky slúžia predovšetkým voľne žijúcej zveri ako prirodzené pastviská a turistom ako oddychové zóny. Navyše dotvárajú krajinoobraz prírodného prostredia Tatier. Tento rok sa Štátne lesy TANAP-u postarajú o približne 340 hektárov horských lúk, vyrobia okolo 1 900 metrákov sena a senáže, ktoré počas budúcej zimy poslúžia nielen ako krmivo pre lesníkmi chované huculské kone, ale najmä pre lesnú zver, ktorú počas mimoriadne chladných zimných dní a pri nedostatku prirodzenej potravy lesníci prikrmujú.

Zároveň s Tatranskou kosbou odštartuje aj súťaž vo varení lesníckeho Špica gulášu 2018. Svoj kulinársky kumšt tentokrát predvedie 33 tímov. O víťazovi 10. ročníka súťaže rozhodne porota, v ktorej nebude chýbať ani profesionálny šéfkuchár. Hodnotiť sa bude nielen chuť, akosť a vzhľad výsledného produktu, ale i postup prípravy, nápaditosť, originalita a hygiena. Celkové umiestnenie súťažiacich však ovplyvní aj záujem prítomných o jednotlivé guláše. Porotcovia ako zvyčajne udelia ocenenia v troch kategóriách – labužnícka (pre fajnšmekrov) – zlatá úroveň; vynikajúca (pre gurmánov) – strieborná úroveň; chutná (jedlý) – bronzová úroveň. Vecnými cenami budú odmenené aj tri najchutnejšie guláše.

Záverečné vyhodnotenie spojené s vyhlásením výsledkov a ocenením víťazov je naplánované medzi 12.30 a 13.00 hodinou.

 

Spracovala: Mgr. Martina Petránová, koordinátor vonkajšej komunikácie ŠL TANAP-u

Tel.: 0902 130 778, 0903 987 594, e-mail: martina.petranova@lesytanap.sk

www.lesytanap.sk

 


regiontatry zakopane  sacr_footer logo-nostalgicketatry

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR