Tatranské informačné kancelárie Starý Smokovec 052/442 34 40 Tatranská Lomnica 052/446 81 19 Informácie

Top udalosti

CVIČENIE PRE ZDRAVIE

VESELÉ SMOKOVECKÉ TRHY

Tatranský ľadový dóm

Putovanie za históriou tatranských osád

Kaviareň a čajovňa u Vlka

Nové pravidlá pre skialpinistov na zjazdovkách vo Vysokých Tatrách a v Jasnej. Prevádzkovateľ im vyhradil čas od 13:00 do 16:00

  • 23.12.2020

Lyžiarske strediská Jasná a Vysoké Tatry: na skialp po zjazdovkách až po 13:00 hod.

Jasná/Vysoké Tatry – 23.decembra 2020

Lyžiarske strediská v Jasnej a vo Vysokých Tatrách riešia problém. Radikálny nárast fanúšikov skialpinizmu na zjazdovkáchv aktuálnej zimnej sezóne spolu so zatiaľ obmedzenými možnosťami na lyžovanie spôsobujú stále viac kolíznych situácií, ktoré sa strediská rozhodli riešiť zásadnou zmenou pravidiel pre výstup po zjazdovkách. Šport, pri ktorom vďaka stúpacím pásom a špeciálnemu viazaniu lyžiari vystúpia na kopec a následne zlyžujú po zjazdovke dole, je novodobým trendom a obľúbenou formou relaxu. V čase nedostatku snehu sa však všetci fanúšikovia tohto športu namiesto horských dolín a voľného terénu sústreďujú na zasnežené zjazdovky. A tam začína byť tlačenica.

„Jedna vec je, že vstupujú na zjazdovky mimo prevádzkových hodín, kedy sú zjazdovky uzatvorené
a technikou upravované. To je doslova hazard s ľudskými životmi. Ďalšiu kapitolu predstavuje skialp v časoch, kedy je na zjazdovkách najviac lyžiarov. Viacerí skialpinisti prechádzajú krížom krážom cez trať, vystupujú hore niekoľkí vedľa seba, čím zužujú priepustnosť zjazdoviek a obmedzujú lyžiarov spúšťajúcich sa dolu svahom. Je toho už naozaj veľa. Situácia bola aj napriek pravidelnému upozorňovaniu už v minulom roku na hranici akceptovateľnosti, súčasná covidová zima však priniesla v tejto oblasti už doslova extrém,“ hovorí Lukáš Brodanský, manažér strediska
Vysoké Tatry.

Problémy na zjazdovkách už riešili aj horskí záchranári, ktorí po viacerých zásahoch adresovali lyžiarom aj skialpinistom výzvu na dodržiavanie zásad bezpečného pohybu na zjazdovkách.


Najmä noví fanúšikovia tohto športu veľmi často aj z nevedomosti nerešpektujú pravidlá pre pohyb skialpinistov po lyžiarskych tratiach a vznikajú tak problémy, kvôli ktorým sa prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk v Jasnej a vo Vysokých Tatrách rozhodol obrátiť na skialpinistov v strediskách.

„Sú pred nami sviatky, je predpoklad, že na lyže sa vyberie väčšie množstvo ľudí. Aj preto chceme apelovať na tých, ktorí prichádzajú iba s cieľom vyšliapať si po zjazdovkách a spustiť sa dole, aby tak urobili až v popoludňajších hodinách – konkrétne po 13.-tej hodine. V časoch, kedy už počet hostí na zjazdovke začína klesať, je dostatok času na možnosť realizácie aj pre fanúšikov skialpinizmu. Je to výzva a prosba zároveň. Ak chceme mať tie najkrajšie zimné zážitky zo zjazdoviek, musíme sa navzájom rešpektovať,“ apeluje na fanúšikov skialpu na zjazdovkách manažérka strediska Jasná Jana Kňavová.

Ako sa má teda skialpinista na zjazdovke správať?

Výstup po zjazdovkách je možný iba po vyznačených trasách. V prípade Jasnej je na južnej strane dočasne možné po celý deň využívať vytvorenú výstupovú trasu cez Krupovú a Zadné dereše, ktorá nie je v kolízii s lyžiarmi.  Výstup po zjazdovkách mimo vyhradený čas 13:00-16:00 nie je dovolený.

Základné zásady bezpečného pohybu po zjazdovkách pre skialpinistov:

  1. Vstupujte na lyžiarske trate iba vo vyhradenom intervale v čase prevádzky t.j. 13:00 -16:00 hod. Pred zahájením a po skončení prevádzky dopravných zariadení je vstup na lyžiarske trate a lyžiarske trasy zakázaný. Dôvodom je vysoké nebezpečenstvo úrazu káblami snežných diel a strojmi upravujúcimi trate, predovšetkým v prípade strojov s rozvinutým lanom z navijakov!
  2. Vystupujte vždy za sebou a nie vedľa seba, sledujte značenie, buďte ohľaduplný k lyžiarom.
  3. Vystupujte vždy okrajom zjazdovky, veľký pozor pri terénnych hranách a zlomoch, kedy vás lyžiar lyžujúci zhora nemusí zaregistrovať.
  4. Traverzujte zjazdovky len v rozostupe, čo najrýchlejšie, ohľaduplne k lyžiarom.

Aký je právny základ tohto rozhodnutia?

Dopĺňame informáciu, že podľa zákona 544/2002 o Horskej záchrannej službe, ods 8a môže na lyžiarsku trať vstúpiť aj niekto iný ako lyžiar alebo záchranár ak to umožní prevádzkovateľ trate

Znenie celého odseku nájdete tu alebo na obrázkoch nižšie.

 

Zdroj: tlačová správa TMR, zákon o 544/2002 o Horskej záchrannej službe